KÓKUSZOS TIRAMISU |
|
Hozzávalók: |
Ehhez a frissítő édességhez először habosra keverem a mascarponét a tojássárgájával és a porcukorral, hozzászórom a kókuszreszeléket, aztán pedig jöhet a zöldcitrom leve is. Ezután a tojásfehérjéből csipet sóval habot verek, majd fakanállal, laza mozdulatokkal összekeverem a kókuszos krémmel. |
Banános, csokis, diós muffin
2 nagy banán összetörve
40g dió darabolva
80g fehércsoki nagy lyukú reszelon lereszelve
350g liszt
1/2 TK sütopor
100g porcukor
115g vaj
2 tojás
300ml tej
1/4 TK só
Melegítsük elo a sütot 200 fokra, gázsüto 6-os fokozat. Keverjük össze a lisztet a sütoporral. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. Olvasszuk meg a vajat, de ne hevítsük, vegyük le a tuzrol, keverjük bele a tojásokat és a tejet. Keverjük össze a listtel, a banánokkal, a dióval és a csokival.
Kanalazzuk muffinsüto papírba, vagy kizsírozott muffinsütobe és süssük 20 percig.
Barna süti
Hozzávalók:
1 tojás sárgáját habosra keverünk 5 dkg margarinnal v. vajjal, 25 dkg cukorral, 25 dkg liszttel, 1 sütőporral, 3 evőkanál kakaóval, 2,5 dl tejjel. Jól kidolgozzuk. Belekeverünk durvára vágott diót, mazsolát, csokit, amit szeretünk. Zsirozott, lisztezett tepsibe öntjuk. Sütjük.
Máz: 1 tojásfehérje, 5 dkg vaj, 2 dkg kakaó, 20 dkg porcukor, mindezt összekeverni a kész sütire kenni, klassz mázat képez rajta, és nagyon finom!
Csokoládés babapiskóta-torta
Hozzávalók:
12 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 3 dkg cukor, 4 tojás, csipetnyi só, kb. 35 db babapiskóta.
Az áztatáshoz: 10 dkg cukor, 1 kupica rum, 2,5 dl feketekávé.
A mázhoz: 15 dkg étcsokoládé, 0,5 dl tejszín.
A csokoládét apró darabokra tördeljük, és lábasba szórjuk. A vajat meg a cukrot hozzáadjuk
és vízgőzön főzve addig kevergetjük, amíg selymesen krémszerű lesz. A tűzről levéve
a tojássárgáját egyenként belekeverjük, majd a csipetnyi sóval kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk.
Egy kis habüstöt vagy mély kerek tálat alufóliával kibélelünk. A beáztatott
(de nem puhára áztatott) babapiskótát egyesével lerakjuk. A forma alját és oldalát
kibéleljük vele. A közepét csokoládékrémmel kibéleljük, a tetejére a maradék babapiskótát ráfektetjük. Alufóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Tálaláskor a formából kiborítjuk, lefejtjük róla az alufóliát, és bevonjuk csokoládémázzal.
A csokoládét a tejszínnel felolvasztjuk. Ismét dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Egyszerű süti
Hozzávalók:
4 tojás,de lehet kevesebb,hisz elég drága
2 bögre liszt
2 bögre porcukor
2 bögre 2dl tejföl,de lehet félliteres is.Ha több a tejföl puhább a tészta
1 csomag sütőpor
kakaópor , a szine határozza meg mennyit.
dió, helyette lehet táblacsoki feldarabolva,meggy stb..a fantáziátokra bizom.Én
mindenfélével már kipróbáltam.A diót nem kell ledarálni,darabosan kerüljön bele a masszába.
Belevalókat össze kell keverni, tepsibe tenni és lehet sütni.A sütöm nem jó így csak
nagylángon tudom sütni és félóra alatt készen van.Végén ha kihült félbe lehet vágni és
baracklekvárral ízesiteni.De anélkül is nagyon finom.
Kekszes süti
Hozzávalók:
1 csomag háztartási keksz
20 dkg cukor
12 dkg margarin
1 ek porkakaó
1 egész tojás
Összekeverem a cukrot, a tojást, a kakaót és a margarint
Felforralom.Közben a kekszet kis darabokra töröm.Ha
felforrt, belerakom az összetört kekszet. Őzgerinc
formába öntöm, kihűlés után felszeletelve tálalom.
Palacsintatorta
Hozzávalók:
8-10 db megsütött palacsinta,
3 evokanál sárgabarack-lekvár,
3 evokanál darált dió,
3 evokanál darált mák,
15 dkg tehéntúró,
2 dl kefír,
2 evokanál mazsola,
1 tojás,
ízlés szerint cukor vagy méz,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
csipetnyi só.
A diót és a mákot külön-külön kevés cukorral vagy mézzel
és egy csipetnyi sóval összekeverjük. Ha szükséges, a
lekvárt egy-két teáskanál vízzel kenhetore keverjük. A
túrót áttörjük, és két teáskanál tejföllel
összekeverjük. Cukorral és reszlet citromhéjjal
ízesítjük, majd hozzáadjuk a megmosott, leszárazott
mazsolát. Elokészítünk egy kerek, lehetoleg kapcsos
tortaformát vagy tuzálló tálat. Egy palacsintát
beleteszünk. Vékonyan bekenjük a cukros dióval, majd
ráborítunk egy újabb palacsintát. Ezt mákkal kenjük be.
Erre ismét palacsinta kerül, amelyet lekvárral kenünk
meg. Az újabb palacsintarétegre mazsolás túrót kenünk,
majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem
fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsintának kell
kerülnie, amelyet leöntünk a tojással elkevert, kissé
megédesített kefírrel. A tortát az elomelegített forró
sütobe toljuk, és közepes lángon 15-20 percig sütjük. A
sütobol kivéve még forrón cikkekre szeleteljük, úgy,
ahogy a tortát szokás.